Plastik Klipsin Uygulanması

plastik-klipsPlastik klips iki parçadan oluşur. İlki, şeffaf huni benzeri yaklaşık 2 cm uzunluğunda ve içi boş olan bir plastik parçadır. İkinci parça, beyaz çember şeklinde ve kilit mekanizması olan bir plastiktir. Plastik klipsler, tek kullanımlık ve steril paketler halinde bulunur. Bu nedenle, plastik kıskaç yönteminde enfeksiyon riski neredeyse hiç yoktur, AIDS veya sarılık (hepatit B veya C) bulaşma riskiyse kesinlikle yoktur. Plastik klipsler, 10 numaradan başlayıp, erişkinlerde kullanılan 36 numaraya kadar büyüyerek gider. Bebek sünnetlerinde en sık 12 numara kullanılır.
Sünnet öncesinde pipi lokal, yani bölgesel olarak uyuşturulur ve çocuk sünnet sırasında hiç ağrı duymaz. Pipi, mikrop öldürücü (antiseptik) solüsyonla ile iyice temizlenir ve tüm mikroplardan arındırılır. Daha sonra, kesilecek sünnet derisi özel bir kalemle işaretlenir. Kesilecek deri, sünnet öncesinde işaretlendiği için, bu yöntemde az ya da fazla kesme gibi bir risk bulunmaz. Pipinin ucundaki yapışıklıklar açılarak sünnet derisi geriye çekilir ve içerisindeki kirler temizlenir. Sünnet derisinde yapışıklık fazlaysa, sünnet sonrası pipi ucunda kızarıklık olur. Bu, endişe edecek bir durum değildir ve kendiliğinden geçer.
Pipi ucu tamamen temizlenip mikroptan arındırıldıktan sonra plastik huni şeklindeki tüp yerleştirilir. Daha sonra sünnet derisi bu plastik tüpün üzerine çekilir. Böylece plastik tüp içeride, kesilecek olan sünnet derisi ise dışarıda kalır. İç plastik, aynı zamanda pipi başını koruyarak kesim işlemi sırasında pipiye zarar gelmesini önler. Ek olarak, sünnet sonrası çocuğun rahatlıkla idrarını yapmasını sağlar.
İç plastik tüp yerleştirildikten sonra, bu tüpün dışında kalan sünnet derisinin etrafına ikinci parça yerleştirilir. Bu parça yerleştirildiğinde, sünnet derisi iç ve dış plastikler arasında kalır. Klips, istenilen hizaya yerleştirildikten sonra dış plastik kilitlenerek sabitlenir. Böylece, kesilecek olan sünnet derisi iki plastik arasında sıkıştırılmış olur. Sünnet derisinin etrafına yerleştirilen yüzük şeklindeki plastik klips, sünnet derisini sıkıştırır ancak pipiye hiçbir basınç uygulamaz. Klipsin yaptığı tüm basınç iç plastiğe uygulandığı için sadece sünnet derisindeki kan akımı kesilmiş olur. Yani, klips pipiye baskı yapmadığı için, pipinin kan akımını veya sinirlerini kesinlikle etkilemez.
Plastik klips kilitlendikten sonra kendiliğinden açılması mümkün değildir. Bu aşamadan sonra klips, ancak plastik çember kesilerek çıkartılabilir. Plastik klips kilitlendikten sonra, iç ve dış plastikler arasında sıkışmış ve artık kan akımı kesilmiş olan sünnet derisi cerrahi bistüriyle kesilerek çıkartılır. Sünnet derisi kesilerek çıkartıldıktan sonra işlem bitmiş olur. Sünnet işlemi ortalama 5-6 dakika sürer. Sonrasında çocuk kısa bir süre istirahat ettirildikten sonra her türlü kıyafetini giyip, klinikten yürüyerek çıkabilir. Sünnet sonrası çocuğun derhal ayağa kaldırılması ani tansiyon düşüklüğüne sebep olabileceği için bir süre dinlendirilmesi oldukça önemli ve unutulmaması gereken bir noktadır. Bebekler için genellikle buna gerek olmaz, derhal bezi bağlanarak annesinin kucağına verilebilir.