Ağrı

agri2

Bebeklerde, sünnet sonrası görülen ağrının derecesi büyük çocuklara göre oldukça düşüktür ve çok daha kısa sürer. Bebek ne kadar küçükse, ağrı o kadar az ve kısa süreli olur. Ağrının en az hissedildiği dönem bebekliğin ilk 30 günüdür. Ağrı lifleri henüz tam olarak gelişmediği için yenidoğanlar ağrıyı çok az hissederler. Bebek büyüdükçe ağrının derecesi artar. Bebeklerde, ayı kaç olursa olsun, ağrı büyük çoğunlukla (%98) ilk günle sınırlıdır.

Bölgesel uyuşturucunun (lokal anestezinin) etkisi sünnetten ortalama 2-3 saat sonra geçer. Uyuşturucunun etkisi geçtiğinde bebeğinizin ağrıyı hissetmemesi için, ağrı kesici jel ve ilaca, sünnetten 1,5 saat sonra, yani uyuşturucunun etkisinin bitmesine tahminen 1 saat kala başlanır. Uyuşturucu ilacın etkisi geçmeden ilaçlara başlandığı için bebeklerin bir kısmında hiç ağrı görülmez. Özellikle yenidoğanların yarıdan fazlasında hiç ağrı olmaz. Ancak bazı bebeklerde, öncesinde ağrı kesiciye başlanmasına rağmen, uyuşturucunun etkisi geçtiğinde ağrı hissedilebilir. Unutulmamalıdır ki her bebeğin süreci birbirinden farklı geçer. Uyuşturucu ilacın etkisi geçtikten sonra hissedilen ilk ağrıyla baş edildikten sonra genellikle bir daha bu şekilde bir ağrı görülmez.

Sünnet sonrası ağrı çoğunlukla hafif-orta şiddette hissedilirken bazı bebeklerde çok fazla da olabilir. Bebek, ağrı eşiğine göre, mızırdanma veya şiddetli ağlama şeklinde tepki verebilir. Sünnetin yol açtığı ağrı ne kadar fazla olursa olsun, kemik, böbrek veya bağırsak ağrısı kadar şiddetli olmayıp bebeğe asla zarar vermez. Ağrı genellikle 4-12 saat içerisinde kaybolur ve bebeklerin büyük çoğunluğu geceyi rahat geçirir. Bu nedenle bebek sünnetlerinin, günün erken saatlerinde yapılmasını öneririm. İlk gece atlatıldıktan sonra sünnetin ağrılı süreci büyük ölçüde biter. İkinci gün çoğunlukla ilaca gerek duyulmaz. Eğer ertesi gün ağrı kesici kullanılması gerekirse, yan etkisi en düşük olan ilaç tercih edilmelidir.
agri1

Bebeklerde temel olarak, yan etkileri neredeyse yok denecek kadar düşük olan lidokainli jel ve parasetamol grubu (örn. Calpol) ağrı kesiciler kullanılır. Yenidoğan döneminde ve ilk aylarda tek başına lidokainli jel veya parasetamol yeterliyken, daha sonraki aylarda ibuprofen grubu ilaç (örn.İbufen-Dolven) eklemek gerekebilir. Şiddetli ağrı durumunda ilk seçenek olarak, kana hızlı karışması (15 dakika) nedeniyle, parasetamol fitil (örn.Paranox) tercih edilmelidir. Ek olarak, çok şiddetli ağrı durumlarında, bebeğin kilo ve yaşına göre metamizol (örn.Novalgin) damla veya şurup eklenebilir. Ağrıyla mücadelede önemli olan nokta, doğru ilacın doğru zamanda ve uygun dozda verilmesidir. Ağrı kesicileri kesinlikle doktorunuzun önerileri doğrultusunda kullanınız.