Bakım

bakim2       Bebek sünnetlerinden sonra ailenin üzerine düşen fazla bir yük yoktur. İlk gün ağrı kesicilerin düzenli verilmesi önemlidir. Ağrılı süreç büyük çoğunlukla ilk gün biter ve ertesi gün bebek çok rahattır. Ağrıyla mücadele, “Ağrı” bölümünde detaylı olarak anlatılmıştır.

Bebeklerin bezleri, sünnet sonrası rahatlıkla bağlanabilir. Pipi etrafında köpük bardak koruması olacağı için, bu bardak çıkartılana kadar bir boy büyük bez kullanılmasında fayda vardır. Sünnet sonrası ilk gün dahi bebek banyo yapılabilir. Yara, kapalı ortamda, yani klips içerisinde kaldığı için, su veya kaka değmesi enfeksiyon riski oluşturmaz.
En az ilk iki gün ve klipsin çıktığı gün bebeklerin sırt üstü pozisyonda uyumalarını tavsiye ederim. Tüm vücut ağırlığının pipi üzerine yüklenmesi durumunda acı ve kanama oluşabilir. Pipi üzerine baskı oluşturmayan tüm pozisyonlar güvenlidir. Bebeğin gazı rahatlıkla çıkartılabilir, yan yatırılabilir veya oturtulabilir. Ancak, ortası kemerli olan araba koltuğu, mama sandalyesi veya örümceğe oturmasını önermem.

Plastik klips yöntemiyle yapılan sünnet sonrası hiçbir yara bakımı gerekmez. Pipiye pansuman yapma gereği veya sürülmesi gereken bir krem yoktur. Plastiğe değen idrarın temizlenmesi gerekmez. İdrarın hiçbir zararı olmadığı gibi, antiseptik (mikrop öldürücü) ve yara iyileştirici etkileri vardır. Bu nedenle idrarı temizlemek için uğraşmayınız.
bakim1
Klips çıktıktan sonra da ilk iki gün pipiyi korumakta fayda vardır. Özellikle klipsin çıktığı gün ilk 24 saat içerisinde, binde 4 olan kanama riski açısından bebeğin bezinin sık aralıklarla açılıp kontrol edilmesi önerilir. Birkaç damla ve lekelenme tarzındaki kan önemli değildir. Ancak burun kanaması gibi, süreklilik gösteren kanamanın dikkate alınması gerekir.
Klipsin çıkmasından 2 gün sonra hiçbir özel korumaya gerek yoktur. Kısaca, sünnetten 6-7 gün sonra günlük hayat tamamen eskisine döner. İlk 6 günden sonra bebek, ortası kemerli olan araba koltuğu, mama sandalyesi veya örümceğe oturabilir, normal boy bezine dönüş yapılabilir.