Klipsin Çıkartılması

Plastik klips, çocuğun yaşına göre sünnetten 4-5 gün sonra çıkartılır. Klipsin kolay çıkması için randevu saatinden önce bir süre (15-30 dakika) suya oturulmasında fayda vardır. Bu sayede kabuğun yumuşaması sağlanır. Sudan çıkınca, kabuk tekrar kurumasın diye üzerine bolca krem (örn:teramisin veya bactroban) sürülmesi gerekir. Pipi gövdesine de ağrı kesici bir jel (örn. Aqua touch) sürülebilir.

Klipsin çıkartılması 5-6 saniye sürer, ancak kısa süreli bir acıya yol açar. Pansumanın çıkartılmasına benzeyen bu acı birkaç dakika içerisinde geçer ve sonrasında ağrı olmaz. Bebeklerin bu işleme karşı verdikleri tepki değişkenlik gösterse de genellikle 1-2 dakika ağlamak şeklindedir. Ancak kızgın bebekler daha uzun süre tepki gösterebilirler. Klipsin çıkartılmasından sonra ağrı olmayacağı için ağrı kesici ilaç vermeye gerek yoktur.

Klips çıktıktan sonra:

  • İlk iki gün iki gün, pipiyi dış etkilerden korumak amacıyla köpük bardak kullanılmasını öneririm. Pipinin beze sürtünmesi engellenmeli ve darbeden korunmalıdır.
  • İlk gün binde 4 oranında kanama riski vardır. Kanama olursa bu genellikle klipsin çıkartılmasını takip eden ilk 12 saat içerisinde olur. Bu nedenle klipsin çıktığı gün pipinin korunmasını ve bebeğin altının sık aralıklarla (örn:1 saat) kontrol edilmesini öneririm.
  • İlk gün, emekleme, yüz üstü dönme, yüz üstü (pipi üzerine) yatma, hoplama, zıplama gibi hareketlerden kaçınmak gerekir.
  • İlk gün, kabuk kısmına 2-3 saat aralıklarla antibiyotikli toz (örn. Sefazol) dökülmesi gerekir. Bu işlemin ilk gün 3-4 kez yapılması yeterlidir.
  • İlk gün banyo yapılmasını önermem. Ancak, çok gerekli durumlarda (örn. pipiye kaka değmesi durumunda) pipi az suyla yıkanabilir. Yıkandıktan sonra üzerine antibiyotikli toz dökülmelidir.
  • İlk iki günden sonra bebek günlük hayatına tam dönüş yapabilir. Yani rahatlıkla yıkanabilir, hareketleri ve uyku pozisyonu serbest bırakılabilir. Ek olarak, köpük bardak çıkartılabilir ve artık tek bez bağlanabilir.