Klipsle Sünnetin Temel Prensibi

Plastik klips yöntemi, dünyada yaygın olarak uygulanan ve kesilecek olan sünnet derisinin ilk önce plastik bir klipsle sıkıştırılıp, sonra kesilmesine dayanan bir sünnet tekniğidir. Dikişli sünnette, çıkartılacak olan deri ilk önce kesilir, daha sonra cilt kenarları tek tek dikilir. Bu yöntemdeyse, çıkartılacak olan deri ilk önce sıkıştırılır, bunu takiben kesilir. Dokuları plastik kıskaçla sıkıştırıp sonra kesme prensibi yıllardır bebeklerin göbek kordonunu keserken de kullanılmaktadır. Sünnette kullanılan plastik klips, göbek kordonuna uygulanan klipsin, pipiye uyarlanmış yuvarlak şekli olarak tanımlanabilir. Bu sünnet yöntemi cerrahi prensiplere tamamen uygundur. Buradaki hedef, kesilen yara dudaklarının, plastik klipsle bir arada tutulmasıdır.

Dokuları bir aparatla tutup kesme prensibi sünnet alanında 100 yılı aşkın süredir kullanılmaktadır. İlk olarak 1935 yılında, yenidoğanın sünnet derisine yerleştirilen ve Gomco clamp denilen metal bir aparatla dikişsiz sünnet yapılmıştır (1). Bu aparat metal olduğu için vücutta uzun sürte bırakılamıyor ve sadece yenidoğanlarda kullanılabiliyordu. Daha sonra 1960’ların başında bu aparatın plastik versiyonları geliştirildi (2). Plastibell denilen bu plastik aparat halen ABD ve Avrupa’da halen yaygın olarak kullanılmaktadır. Son yıllarda, pipiye uyumlu ergonomik plastik aparatlar geliştirildi. Bu aparatlar sayesinde sünnetlerin süresi ve komplikasyon oranları azaldı. Ülkemize ilk olarak bir Hollanda firması tarafından üretilen ve Singapur yapımı olan plastik kıskaçlar kullanıldı, ancak son yıllarda yerli üretim olan ve CE belgesine sahip plastik kıskaçlar da kullanıma sunuldu.

Günümüzde, yara uçlarını birleştirmek için, dikişe alternatif olarak kullanılan birçok materyal vardır. Örneğin kafa kesiklerinde dikiş yerine steril bantlar (steril strip) kullanılır. Bu bantlar yardımıyla bir araya getirilen yara uçları 4-5 gün içerisinde iyileşir. Büyük ameliyatlarda uzun yaraları kapatmak için tel zımbalar (stapler), kısa yaralarda doku tutkalı (fibrin glue) kullanılır. Doku tutkalı bazı cerrahlar tarafından son yıllarda sünnetlerde de kullanılmaktadır (1). Dikişe alternatif olarak kullanılan bu malzemelerin tek görevi yara kenarlarını uç uca getirmek ve bir süre için bu pozisyonda tutmaktır. Dikiş, çelik zımba, steril bant, doku yapıştırıcısı veya plastik kıskaç gibi tüm materyaller yaraları kapatmak için sadece birer araçtır. Amaç, vücuda zarar vermeden yara uçlarının bir araya getirilmesidir. Kullanılan materyal ne olursa olsun, yara uçları kendiliğinden kaynar. Günümüzde sünnet için bu amaca en uygun materyal, plastik kıskaç olarak görünmektedir.

  1. Yellin HS: Bloodless circumcision of the newborn. Am J Obstet Gynecol 1935; 30:146
  2. Barrıe H, Huntıngford PJ, Gough MH.The plastıbell technıque for cırcumcısıon. Br Med J. 1965; 2(5456):273-5.
  3. D’Arcy FT, Jaffry SQ: A review of 100 consecutive sutureless child and adult circumcisions. Ir J Med Sci. 2011;180(1):51-3.